Sambal Badjak

Ingrediënten

  • 8 sjalotten
  • 250 gram rijpe rode pepers
  • 8 tenen knoflook
  • stukje trassi van 1,5 x 1,5 centimeter
  • 1 schijf goela djawa
  • citroensap
  • 3 eetlepels olie
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • vijzel of keukenmachine
  • koekenpan
  • potjes voor de sambal
  • knoflookpers

Bereidingswijze

  • Ter voorbereiding verzamel je meerdere (jam)potjes met deksel. Deze dienen gereinigd te worden door ze gedurende een paar minuten in water te koken of in de stoomoven te plaatsen. Ook de deksel. Zo weet je zeker dat jouw potjes bacterie vrij zijn en niet later een lelijke schimmel in jouw sambal achterlaten.
  • Maak de sjalotten schoon en maal ze helemaal fijn in de vijzel of keukenmachine
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotjes op laag vuur; ze moeten glazig, maar niet bruin worden
  • Snijd de stengels van de rode pepers
  • Maal de pepers fijn in de vijzel of keukenmachine
  • Doe de fijngemalen pepers bij de sjalotjes in de pan
  • Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan
  • Hak de trassi en goela djawa fijn en doe ook dit in de pan
  • Knijp een citroen uit boven de pan, het gaat om het sap
  • Voeg de ketjap manis toe
  • Laat nu de sambal pruttelen in de pan tot ze droog is
  • Verdeel de sambal over de potjes