Erwtensoep

Benodigdheden

  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram hamschijf of schenkel en hamlappen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels zout
  • 1/2 knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 grote kruimige aardappel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote prei
  • verse selderijblad
  • versgemalen peper
  • 1.25 L water
  • Voor erbij: 1 rookworst

Werkwijze

Doe de spliterwten in de slowcooker. Verdeel hier de hamschijf overheen, samen met de laurier en het zout. Maak de knolselderij schoon en hak in blokjes van 1-2 cm. Schrap de winterwortel en schil de aardappel en snijd deze ook in blokjes van 1-2 cm. Verdeel de knolselderij, winterwortel en aardappel over de hamschijf.

Snijd de prei in ringen en spoel goed uit in een vergiet, onder een koude, stromende kraan. Hak tot slot het verse selderijblad grof. Verdeel de prei en selderijblad over de andere groente in de slowcooker.
Giet hier vervolgens 1.2 liter water bij en doe de deksel op de slowcooker. Zet de cooker in de lage stand en zet de timer op 8 uur.
Verwijder voor het serveren de botten en het laurier. Je kunt de soep dan pureren met een staafmixer, of houd het lekker grof door enkel een paar keer aan te stampen met een pureestamper. Serveer deze erwtensoep uit de slowcooker met wat plakjes voorgegaarde rookworst.

Ik had nog nooit verse erwtensoep gemaakt. Het handige van de slowcooker is dat je hem ’s ochtends aan kunt zetten en ’s avonds verse erwtensoep hebt, zonder dat je telkens hoeft te roeren. Bovendien is deze versie uit de slowcooker is nog eens erg lekker!